Wat is nu een veilig wachtwoord?

Digitale veiligheid is anno nu belangrijker dan ooit. Waar iedereen de fysieke voordeur dagelijks goed op slot draait, laat men de digitale voordeur nogal eens open staan.

Helaas zien wij in de praktijk nog steeds wachtwoorden als Welkom01 voorkomen. Een hacker kraakt dergelijke wachtwoorden in minder dan één seconde. Mede door het gebruik van dit soort onveilige wachtwoorden zien wij een stijging van digitale inbraken.

Om de kans op een digitale inbraak te verkleinen, adviseren wij om een wachtwoordbeleid op te stellen. Via deze weg wil ik u graag tips geven voor een wachtwoordbeleid en hoe een veilig wachtwoord te bedenken én te onthouden. 

Wachtwoordbeleid

Een makkelijk wachtwoord is in zeer korte tijd te kraken en kan zo een continuïteitsrisico vormen voor uw organisatie. In het wachtwoordbeleid legt u vast aan welke eisen nieuwe en bestaande wachtwoorden moeten voldoen. 

Aan wat voor een eisen u dan moet denken? Vanuit VWC stellen wij altijd onderstaande eisen voor. Deze zorgen voor een sterk en veilig wachtwoord.

  • Het wachtwoord dient minimaal 12 karakters te bevatten.
  • Het mag geen voor- en/of achternaam of delen hiervan bevatten.
  • Het dient minimaal 3 verschillende soorten karakters bevatten, te kiezen uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens.
  • De laatste 4 gebruikte wachtwoorden kunnen niet hergebruikt worden.
  • Het wachtwoord verloopt elke 90 dagen.

Bedenken en onthouden

Door het wachtwoordbeleid wordt uw digitale veiligheid verbeterd. Voor veel gebruikers zal deze verandering, van met name wachtwoorden, lastig kunnen zijn. Elke 90 dagen een nieuw wachtwoord bedenken met verschillende tekens en ook nog eens onthouden…

TIP: bedenk een wachtzin in plaats van wachtwoord. Dit is vaak makkelijker te onthouden en is veel lastiger te kraken.

Voorbeeld: Werkt u al 11 jaar bij uw werkgever? Dan zou de wachtzin het volgende kunnen zijn Ikwerknu11J@@Rinditbedrijf! .

Let op, dit is een voorbeeld, gebruik altijd een ander wachtwoord dan onze voorbeelden!

Verschillende wachtwoorden of wachtzinnen onthouden kan nog steeds lastig zijn. Met bijvoorbeeld LastPass neemt u ook deze hindernis voor u en uw collega’s weg. LastPass werkt als een kluis, waarin u al uw wachtwoorden kunt bewaren.

computer-3368242_1920

En nu zelf aan de slag

Ons advies is om intern duidelijk te zijn over het wachtwoordbeleid. Maak hier een document voor die u aan (nieuwe) werknemers geeft. We snappen dat bovenstaande een hele omschakeling kan zijn, zowel voor u als uw collega’s. Heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag op weg.


Blog door: Ferdinand Koppelman | Teamleider IT bij VWC

Komt een vrouw bij de h@cker

Op de laatste Innovatiedag van VWC sprak Maria Genova. Zij is schrijfster van het boek Komt een vrouw bij de h@cker. In dit boek bewijst Maria Genova dat het weinig moeite kost om alles over iemand te weten te komen en de gegevens te misbruiken. Maria Genova liet haar eigen computer hacken, met onthutsend resultaat…

Gaat u aan de slag met uw wachtwoordbeleid, dan is dit een inspiratiebron. VWC verloot 3 exemplaren onder alle inzendingen.

Ja, ik wil het boek winnen

De winactie loopt tot en met 29 februari 2020. Door mee te doen geeft u VWC het recht om contact met u op te nemen.