Ergonomische werkplek, hoe pak je dat aan?

Eigenlijk weten we het allemaal wel. Naast dat een werkplek functioneel moet zijn, moet het ook goed zitten. Het aannemen van een goede en ergonomische zithouding begint bij het juist instellen van je werkplek. Immers: de manier waarop je traditionele bureaustoel (met een rugleuning, zitting en armleggers), je bureau en je randhulpmiddelen zijn ingesteld, heeft direct invloed op de manier waarop je zit, werkt en kijkt. Maar waar te beginnen? Ik neem je graag mee in het fysieke ergonomische verhaal.

Werkplekanalyse

Als ik naar een (ergonomische) werkplek kijk, zijn er vast items die ik check. Dat zijn de stoelinstellingen, bureauhoogte, beeldschermhoogte, gebruik toetsenbord/muis en jouw werkwijze. Ik ga dan ook in overleg met de persoon van wie de werkplek is, zodat diegene gezond aan het werk kan. Daarmee voorkom je klachten aan de rug, nek, schouders, armen of handen. Aan het einde van dit gesprek, krijg je van mij ook een werkplekpaspoort. Hierin staan tips voor dynamische werken, het instellen van de plek en kun je jouw eigen gegevens noteren.

Wat nu als er uit komt dat je qua instellingen niets meer kunt aanpassen aan de opstelling? Dan gaan we kijken naar wat je nodig hebt en verzamelen we daarin alle gegevens. Van een andere muis, beeldschermarmen of een bureau. Is het nu niet mogelijk om een nieuw bureau aan te schaffen? Dat snap ik heel goed. Denk daarin wel vooruit. De levertijden op producten zijn op dit moment langer dan we gewend zijn. Wellicht heb je nu niet de mogelijkheid tot aanschaffen en volgend jaar wel. Mijn tip is om hem wel nu alvast te bestellen, dan heb je hem in ieder geval in het aankomende jaar binnen.

#bijnaperfect

In de tussentijd ga ik voor je na wat je kunt doen om het bijna perfect te maken. Door bijvoorbeeld de stoel hoger te zetten en een voetensteun aan te bieden. Een beeldschermarm is ideaal, zodat hij echt perfect op hoogte kan worden gesteld. Maar een tussenoplossing als een beeldschermverhoger er onder om het scherm hoger te krijgen is ook prima. Dan bel ik een collega van de binnendienst en regelen we het.

Waar het voornamelijk om gaat is dat we kijken naar wat werkt per medewerker, niet per organisatie. Voor iedere collega dezelfde stoel bestellen kan, mits het uiteraard een goed aanpasbare stoel is. Hetzelfde geldt voor bureau, je werkt het slimst met hoog/laag variant; zodat ze voor een ieder exact de juiste hoogte zijn. Dat scheelt ook weer wisselen van bureaus onderling. Mocht het tijdens mijn ergonomische gesprekken met jouw collega’s opvallen dat de een klacht over een te hoog bureau en de andere over een te lage, dan neem ik dat natuurlijk in eerste instantie mee. Die twee omdraaien kan al een hele hoop schelen.

Ondersteunen is beter dan genezen

Naast dat ik zelf meerdere jaren ervaringen heb met het instellen van kantoormeubelen, heb ik ook de hulp ingeroepen van ergotherapeute Simone Eppink. Zij werkt al ruim zes jaar in het vak en heeft als advies om zoveel mogelijk van het lichaam te ondersteunen.

“Met een goede ondersteuning zorg je dat je jouw eigen lichaamsgewicht niet meer hoeft te dragen en de spieren in je lijf zich kunnen ontspannen. Een paar eenvoudige aanpassingen zorgen al snel voor de juiste houding. Begin bij de voeten, het liefst staan die plat op de grond. Zorg ervoor dat jouw gehele bovenbenen op de zitting rusten en dat je rug voor het grootste gedeelte contact blijft maken met de rugleuning. Vergeet ook de armen niet: polsen en ellebogen liggen op het bureau en de armleggers. Zo voorkom je dat je energie kwijt bent in het positioneren van deze gewrichten. Let er ook op dat je schouders niet tussen de oren komen te zitten. Die dienen ten alle tijden ontspannen te zijn.

Laat attributen voor jou werken, met de juiste instellingen zorg je het best voor je eigen lichaam. Blijf hierin ook ‘voelen’, het moet ook voor jou prettig werken. Luister naast de adviezen ook naar jouw eigen lichaam. Twijfel je? Vraag dan een adviseur om hulp.”
De bureaustoel wordt aangepast naar de juiste ergonomische instellingen van de gebruiker

Aan de slag

Ik hoop je met bovenstaande tips en advies op weg te hebben geholpen naar een betere en ergonomisch verantwoorde werkplek. En wil je dat ik met je meekijk, dan hoor ik het graag!

Blog door: Sylvia Goosen | Adviseur Kantoorinrichting