Werkplekken
Naast de looproutes is er nog een ander belangrijk punt in kantoorpanden: de werkplekken zelf. Mijn advies is om eerst in kaart te brengen hoeveel en welke collega’s op kantoor moeten werken. Heb je hier voldoende plekken voor en kun je afstand houden? Dat is een fijn uitgangspunt. Wel kan het verstandig zijn om ieder een eigen bureau te geven, het kan namelijk zijn dat dit niet dezelfde plek is als dat iemand gewend is. Heb je meer mensen dan plekken? Kijk dan of het mogelijk is om in shifts te werken of om de dag. Zo zorg je dat wel iedereen iedere week een keer naar kantoor kan komen, maar het er niet onnodig druk wordt. Zorg in ieder geval voor voldoende hygiënepunten per afdeling of -pakketjes per werkplek. Dit kun je inkopen of zelf samenstellen. Hier wil ik ook zeker met je in meedenken en kijken wat voor jouw situatie werkt.
Zelf zie ik ook de meerwaarde in de zogeheten spatschermen rondom computerschermen en op vergadertafels. Een extra ‘barricade’ om anderen en onszelf te beschermen. Deze dienen dan wel frequent schoongemaakt te worden. Net zoals de bureaustoelen. De stof van bureaustoelen is niet iets waar we snel aan denken om schoon te maken, maar ook die is van belang. Gelukkig zijn daarvoor zelfreinigers te koop en zijn er bedrijven die dit op locatie schoonmaken. Mijn advies is om dit in ieder geval te doen, voordat de meeste bureaus weer gebruikt gaan worden.
Wel of niet schoon
Het aangeven dat een bureau gebruikt is, kun je met (dure) sensors inbouwen, maar je kunt dit ook zelf oppakken. Door bijvoorbeeld stoplichtlampen te gebruiken. Groen is dat het bureau beschikbaar is, met oranje is het bureau in gebruik en als je even van je plek bent zien je collega’s dat ook. Je zet het lichtje op rood wanneer je klaar bent. Dit is tevens het seintje voor schoonmaak, dat dit bureau schoongemaakt dient te worden. De schoonmaker is ook de enige die het licht weer op groen mag zetten.
In dit geval kun je lichtpunten ook vervangen door gekleurde post-its en het zelfde systeem als met de lichtjes aangeven. Wil je niet zoveel post-its gebruiken? Ook kun je met schoonmaak afspreken dat zij een post-it plakken op een schoon bureau. Wanneer het bureau wordt gebruikt, dan wordt de post-it weggehaald en is dit weer een seintje dat het bureau schoongemaakt dient te worden.
Naast dat bureaus regelmatig schoongemaakt moeten worden, is het ook verstandig om te kijken naar de opstelling. Zit er genoeg ruimte tussen de werkplekken? Waar het bij het ene kantoor werkt om een plek er tussen leeg te houden, werkt dat bij de ander niet. Dan is in shifts werken voor nu de makkelijkste oplossing. Voor de lange termijn stel ik dan voor om opnieuw jouw pand in te delen. Dit kan met nieuw en gebruikt materiaal. Denk dan bij gebruikt aan jouw eigen bureaus en nieuw bijvoorbeeld aan een sidewing waar drie man aan kan en je toch voldoende afstand tot elkaar hebt. Door aan te geven wat jouw oppervlaktes zijn, welke materialen je hebt en hoeveel mensen je idealiter een werkplek wilt geven, komen wij met een plan. Ik teken het voor je in met jouw eigen materiaal en neem het met je door waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Zowel op de kantoorplekken als de vergaderruimtes en kantines.